Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ
SECUNDÀRIA
FEM ÒPERA!
INSCRIPCIONS TANCADES
PREU
Gratuït

Fem Òpera! és un projecte educatiu adreçat a alumnes de secundària (1r i 2n d'ESO) que té com a objectiu principal la participació en un espectacle d'òpera, formant part del gran cor d'escena, al costat de cantants solistes i d’una orquestra en directe.

Però, aquest cop amb una posada en escena diferent, on els alumnes de secundària prendran més protagonisme i no seran un simple cor estàtic a les grades. Volem potenciar el moviment i interacció en les diferents escenes.

Fem òpera! parteix del projecte educatiu Òpera a Secundària organitzat durant molts anys pel Liceu de Barcelona amb l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).

Des del Servei Educatiu del Kursaal, des de fa 7 cursos hem apostat per aquest projecte fent una producció pròpia que busca la complicitat i participació de grups locals.

Una experiència engrescadora i rica sobretot per la seva pluralitat.

 

 Per què el gènere de l'òpera?

L'òpera és un gènere que per molts joves no queda gaire proper, el veuen com si no fos per ells.  Per això volem que el coneguin,  el visquin i puguin descobrir les emocions i la riquesa musical i interpretativa que el caracteritza. I pensem que la millor manera és fer-ho desde dins, formant part d’un espectacle.

 

 Objectius:

- Apropar i donar a conèixer l'òpera  als estudiants de secundària, per afavorir la seva implicació en el gènere.

- Participar de manera directa i activa en el procés de creació i posada en escena d'una òpera.

- Interactuar amb joves d'altres centres, i amb músics i cantants experts, i valorar l'esforç i implicació de cada grup.

- Conèixer des de dins les característiques d'un equipament escènic com el Kursaal.

- Contribuir a millorar les aptituds musicals dels joves, i a un enriquiment personal i cultural.

 

Metodologia:

- Durant el curs cada grup prepara les seves cançons i moviments escènics per separat, i després d'un assaig conjunt, el mes d'abril es posa en escena l'òpera a la Sala Gran del Kursaal.

- Els professors de música de les escoles de secundària participen a 1 sessió de formació al Kursaal on se'ls donen els materials i orientacions per treballar les cançons a l'aula amb el seu alumnat.

- 1 – 2 sessions al centre amb la directora escènica.

- 1 assaig al teatre (durant la setmana de l'espectacle)

 

Quina òpera es treballa?

 Per aquest curs recuperem l'òpera treballada en les primeres edicions, BRUNDIBAR amb llibret d'Adolf Hoffmeister i música de Hans Krása.

 Brundibar que ens parla de llibertat i solidaritat, està basada en les representacions que els nens jueus van fer de l'obra al camp de concentració de Terezin, a la República Txeca, on el mateix autor, Hans Krása va ser deportat.

L'òpera va ser representada unes 55 vegades, aconseguint transmetre una sensació de normalitat als nens deportats. En la pel·lícula propagandística "El fhürer regala una ciutat als jueus", rodada en aquest camp de concentració, s'utilitzava un fragment de l'òpera per intentar enganyar als espectadors, presentant la vida suposadament agradable dels deportats. Poc després, Han Krása i la majoria dels qui intervenien en l'òpera van ser assassinats a Auschwitz. 

Aquest espectacle vol apropar la música contemporània als adolescents i a la vegada reflexionar sobre la situació viscuda a Alemanya durant la segona Guerra mundial amb l'intent d'extermini del poble jueu.

 

INFORMACIONS

Aquesta activitat no té cap cost per les escoles participants.

L’activitat va adreçada a alumnes de 1r i 2n d'ES0

La inscripció està limitada a 1 sol curs per escola.

La posada en escena final al Kursaal serà: (a l'hora de fer la inscripció caldrà marcar l'ordre de preferència de la sessió).

   - Dimecres, 10 d’abril a les 20h

   - Dijous,  11 d'abril a les 20h       

   - Divendres,  12 d'abril a les 20h


Cal tenir en compte que durant la setmana de la funció hi haurà un assaig obligatori al teatre, que es concretarà un cop confirmada la inscripció.

La inscripció es podrà fer a partir de les 8:00h del matí del dijous, 6 de setembre, omplint el formulari a la pàgina www.kursaal.cat (apartat Formació/Servei Educatiu).

L’adjudicació de places es realitzarà per rigorós ordre d’arribada de les inscripcions.

 

Més informació: serveieducatiu@mees.cat - 938753402