Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ
SECUNDÀRIA
FEM ÒPERA!
Dates per concretar
INSCRIPCIONS TANCADES
PREU
Gratuït

Fem Òpera! és un projecte educatiu adreçat a alumnes de secundària (1r i 2n d'ESO) que té com a objectiu principal la participació en un espectacle d'òpera, formant part del gran cor d'escena, al costat de cantants solistes i d’una orquestra en directe.

 

Però, aquest cop amb una posada en escena diferent, on els alumnes de secundària prendran més protagonisme i no seran un simple cor estàtic a les grades. Volem potenciar el moviment i interacció en les diferents escenes.

 

Fem òpera! parteix del projecte educatiu Òpera a Secundària organitzat durant molts anys pel Liceu de Barcelona amb l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).

Des del Servei Educatiu del Kursaal, des de fa 8 cursos hem apostat per aquest projecte fent una producció pròpia que busca la complicitat i participació de grups locals.

Una experiència engrescadora i rica sobretot per la seva pluralitat.

 

Per què el gènere de l'òpera?

L'òpera és un gènere que per molts joves no queda gaire proper, el veuen com si no fos per ells.  Per això volem que el coneguin,  el visquin i puguin descobrir les emocions i la riquesa musical i interpretativa que el caracteritza. I pensem que la millor manera és fer-ho desde dins, formant part d’un espectacle.

 

Objectius:

- Apropar i donar a conèixer l'òpera  als estudiants de secundària, per afavorir la seva implicació en el gènere.

- Participar de manera directa i activa en el procés de creació i posada en escena d'una òpera.

- Interactuar amb joves d'altres centres, i amb músics i cantants experts, i valorar l'esforç i implicació de cada grup.

- Conèixer des de dins les característiques d'un equipament escènic com el Kursaal.

- Contribuir a millorar les aptituds musicals dels joves, i a un enriquiment personal i cultural.

 

Metodologia:

- Durant el curs cada grup prepara les seves cançons i moviments escènics per separat, i després d'uns assajos conjunts, el mes d'abril es posa en escena l'òpera a la Sala Gran del Kursaal.

 

- Els professors de música de les escoles de secundària participen a 1 sessió de formació al Kursaal on se'ls donen els materials i orientacions per treballar les cançons a l'aula amb el seu alumnat.

 

- 2 assajos al Kursaal:

o   1 a mig procés per treballar la part escènica i de moviment

o   1 la mateixa setmana de la funció (assaig musical i escènic). Aquest assaig acostuma a fer-se el dia abans del dia de l’actuació

 

 

Quina òpera es treballa?

 

Per aquest curs repetirem l’òpera L’orquestra dels animals amb música d’Andrea Basevi (Genova, 1957) i llibret de Roberto Piumini, amb la traducció i adaptació al català de David Pintó.

L’orquestra dels animals (I musicanti de Brema, títol original en italià) és una versió del conte dels germans Grimm. I ens explica la història d’uns animals maltractats pels seus amos que es rebelen contra aquesta situació, però gràcies al seu enginy i a la unió de tots ells trobaran una sortida.

Com tots els contes dels germans Grimm, carregats de valors, és una història amb un rerefons social, una metàfora i homenatge a tots els immigrants de totes les èpoques i de tots els països que per necessitat o aspiració a una vida millor, deixen la seva pàtria i els seus éssers estimats. El premi final és el sacrifici i el coratge, la invitació a buscar nous amics i cercar, més enllà de les dificultats, noves perspectives de futur.

 

INFORMACIONS

Aquesta activitat no té cap cost per les escoles participants

L’activitat va adreçada a alumnes de 1r i 2n d'ES0

La inscripció està limitada a 1 sol curs per escola.  (Màxim 80 alumnes per centre)

La posada en escena final al Kursaal serà: (a l'hora de fer la inscripció caldrà marcar l'ordre de preferència de la sessió).

   - Dimarts, 31 de març a les 20h

   - Dimecres, 1 d’abril a les 20h

   - Dijous, 2 d'abril a les 20h       

   - Divendres,  3 d'abril a les 20h

 

És obligatori assistir als 2 assajos marcats al teatre.

 

La inscripció es podrà fer a partir de les 8:00h del matí del dilluns 9 de setembre, omplint el formulari a la pàgina www.kursaal.cat (apartat Formació/Servei Educatiu).

 L’adjudicació de places es realitzarà per rigorós ordre d’arribada de les inscripcions.

 

Per més informació:  serveieducatiu@mees.cat // 93 8753402