Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ

NOTÍCIES

10/07/24
EL TEATRE KURSAAL DE MANRESA S’ACOSTA ALS 55.000 ESPECTADORS EL PRIMER SEMESTRE DEL 2024

El teatre Kursaal de Manresa ha tancat el primer semestre del 2024 amb 54.493 espectadors, la tercera xifra més alta de la trajectòria de l’equipament. Després que l’any 2019 es va arribar als 57.518 espectadors i el 2023 es va fer el rècord absolut amb 59.655, aquest primer semestre del 2024 el Kursaal torna a assolir una xifra que el situa com un dels equipaments d’arts escèniques de referència del país amb 54.493 espectadors, 88 espectacles, 131 funcions i una ocupació del 74,4% entre els mesos de gener a juny.

Aquesta xifra s’ha aconseguit sense que a la graella de programació hi hagués cap musical de gran format (que habitualment es programen en 7 funcions); que sí que arribaran el segon trimestre (‘Chicago’ del qual ja s’han venut més 3.200 entrades) i que, per tant, auguren un 2024 amb unes dades que es podrien acostar al rècord del 2023, amb 90.000 espectadors.

Aquestes dades s’han presentat aquest migdia a la roda de premsa de valoració de la programació del primer semestre, amb la presència de Tània Infante Rodríguez, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa; Joan Morros Torné, coordinador d’El Galliner, i Jordi Basomba Gonzalvo, gerent del teatre Kursaal. Per la seva banda, Tània Infante ha posat en valor les xifres de públic, que  “unes dades per celebrar i que preveuen un molt bon 2024”. Jordi Basomba ha explicat que més enllà de les xifres “el que ens fa sentir orgullosos és la capacitat que té el Kursaal per aconseguir fer 88 espectacles i 131 funcions en mig any, que el públic en surti content... per això com a gerent ho vull agrair a tot l’equip de persones que ho fa possible’. També ha destacat la feina del Servei Educatiu, que dona l’oportunitat a més de 5.000 alumnes de Manresa i la Catalunya central de formar part d’un espectacle a l’escenari del teatre. Així com el potencial de MEES (Manresana d’Equipaments Escènics) “com a agent cultural de la ciutat, més enllà de la programació; que dona suport, per exemple, al Festivalet de Circ, Batecs...”.

Per la seva banda, Joan Morros ha comentat que també “és fonamental per aconseguir aquestes bones xifres el treball de comunicació i col·laboració que fan moltes persones, per fer arribar el llibret de la programació arreu”.

 

Dades generals. Espectadors – funcions – ocupació

Durant el primer semestre del 2024, dins de la programació estable de la qual es fa càrrec l’Associació Cultural El Galliner, l’ocupació mitjana s’ha acostat al 75%. S’han doblat funcions d’11 espectacles i s’han programat terceres sessions en les obres del Toc de Teatre ‘La Plaça del Diamant’ i ‘The Party’. Precisament, les funcions de l’abonament del Toc de Teatre, formant per 5 espectacles, assoleixen una ocupació mitjana de gairebé el 90%, que demostren el gran interès que desperten les obres de teatre programades dins d’aquest cicle.

 

Ocupació per espais

Per espais, la Sala Gran és on més espectacles s’han programat: un total de 82 funcions, seguides de les 30 que s’han dut a terme a la Sala Petita (les dues sales juntes han sumat 51.320 espectadors). El Teatre Conservatori i l’Espai de la Plana de l’Om són espais que per dimensions i necessitats tècniques han acollit majoritàriament espectacles de la programació d’Imagina’t, el Cicle ¾ de música i Platea Jove; amb 18 funcions. Com a novetat d’aquest primer semestre, i amb voluntat de seguir dinamitzant la vida cultural de la ciutat, el Kursaal ha programat al Parc de la Seu l’espectacle de circ ‘MDR – Mort de riure’ de la Companyia Los Galindos.

 

Ocupació per gènere

En aquesta temporada, prop de la meitat espectadors provenen de la nombrosa varietat de concerts que s’han programat en aquest període – fins a 61 concerts, amb una mitjana d’ocupació de prop del 70% –, entre els quals cal destacar els retorn al Kursaal del grup mallorquí Antònia Font, la cantata ‘El Messies’ de Händel amb la Polifònica de Puig-reig i la Camerata Bacasis, l’òpera de ‘Turandot’ de Puccini, el concert per a públic familiar de Dàmaris Gelabert o l’Homenatge a Núria Feliu. La programació teatral ha aportat l’altre gruix d’espectadors amb 48 espectacles, 20.231 espectadors i gairebé el 80% de l’ocupació. 

Pel que fa a espectacles amb entrades exhaurides, han estat un total de 17. I cal remarcar que són de diversos gèneres i programats en qualsevol dels 4 espais habituals de programació.  De fet, s’han exhaurit entrades d’obres del Toc de Teatre com ‘Jauría’ o ‘The Party’, de l’espectacle de màgia ‘Strafalari’ amb el Mag Lari, dels concerts d’Antònia Font, El Messies de Händel o el concert de Cap d’Any, tot a la sala gran. La Sala Petita ha exhaurit entrades en 7 espectacles, entre els quals ‘El meu primer Nadal al Kursaal’, ‘12 sense pietat’, el concert de David Martell & Núria Cols o l’espectacle per a públic familiar ‘Sona la llum’. I també en espectacles que s’han dut a terme al Teatre Conservatori com ‘Piensa en Wilbur’, dins del Cicle Platea Jove.

 

Evolució dels abonaments del Toc de Teatre i Toc Obert

Aquest primer semestre de programació s’han venut 876 abonaments, entre Toc de Teatre i Toc Obert; 87 abonats més respecte del mateix període de l’any anterior. El Toc Obert ha experimentat una recuperació progressiva, des del parèntesi que hi va haver el 2020-2021 amb la Covid, i aquest semestre ha assolit la seva segona millor xifra de la història amb 343 abonats.

 

El Servei Educatiu del Kursaal, continua creixent

Pel que fa al Servei Educatiu, aquest curs s’han dut a terme els 5 projectes que hi ha consolidats (ReXics, CantaXics a les Escoles, Cantània, Fem Òpera i Fem Dansa),adreçats i adaptats a totes les etapes educatives des d’Educació Infantil i fins a ESO. Una oferta educativa que no para de créixer any rere any amb més participants i públic a les representacions. Enguany els projectes del Servei Educatiu han comptat a 4.672 alumnes de tota la Catalunya Central (5.034 amb CantaGran).

Cantagran, el projecte participatiu impulsat des de l’Auditori de Barcelona adreçat a gent gran amb cantaires de cors de Manresa i la comarca, també millora resultats en aquesta edició de la qual se’n han fet 2 sessions amb un total de 362 participants, procedents de 20 cors diferents. 

 

Com a novetat d’enguany, dins del Servei Educatiu s’han ofert 4 funcions escolars de l’obra de teatre ‘Spasticity’ de Marc Buxaderas que han vist 650 alumnes de Cicles Formatius i Instituts de Manresa.

La Plana de l’Om, un espai que continua amb molta activitat

L’Espai de la Plana de l’Om està consolidat com a pol d’activitat cultural i social al servei d’entitats i institucions. Tenint en compte les característiques de l’espai, és la ubicació que moltes entitats manresanes i de la comarca fan servir per organitzar els seus actes públics. Aquest primer semestre hi han passat 11.344 persones, una dada lleugerament superior a les 10.498 del mateix període de l’any 2023.

 

L’Aula d’Arts Escèniques

A part de la programació, el Kursaal acull l’Aula d’Arts Escèniques, l’oferta formativa municipal en el camp de les arts escèniques que permet a l’alumnat descobrir i aprofundir d’una manera lúdica en les tècniques teatrals. El curs 2023-24 han estat 290 les persones que s’han apuntat als cursos que es duen a terme entre setembre i juny. Com cada estiu, l’Aula de Teatre també ofereix Tallers de teatre adreçat de 4 a 18 anys. A hores d’ara, durant les 4 setmanes de tallers ( del 25 de juny al 19 de juliol) s’han inscrit 179 alumnes. Encara queden algunes places per apuntar-se a l’última setmana de tallers d’estiu, del 15 al 19 de juliol.

 

Ja s’han venut més de 17.000 entrades de la temporada agost – desembre 2024

La venda d’entrades dels espectacles de la propera temporada agost-desembre 2024 va a molt bon ritme i fins ara ja se’n han venut més de 16.700 entrades; gairebé un 35% del total.

De la nova programació en destaquen espectacles com ‘Chicago, el musical’ que es podrà veure al novembre en 7 funcions, la coproducció musical entre el Kursaal i la Fira Mediterrània de ‘Sardana Superstar’ d’Arnau Tordera, o el muntatge participatiu ‘La Santa Espina’ que està preparant el Galliner amb la implicació d’actors, actrius i entitats de Manresa i la comarca. A banda, passaran pel Kursaal els concerts de Mayte Martín, Guillem Gisbert o la banda manresana Gossos, que tancarà al Kursaal la gira ‘A reviure’. També hi haurà grans muntatges teatrals com ‘Casa Calores’ de Pere Riera, ‘Les congrès ne marche pas’ de la Cia La Calòrica, ‘Amnèsia’ de Nelson Valente o ‘La dona fantasma’ de T de Teatre. També hi haurà òpera, circ, dansa i també els cicles que segmenten per edats: Imagina’t, Platea Jove, RBLS i Gent gran.

Per la seva banda, Joan Morros, coordinador d’El Galliner, ha comentat la importància de la col·laboració de moltes persones “en el treball de comunicar el que fem. Per exemple, fa un any teníem el repte de substituir ‘La Gran Ensobrada’ que feia que més de 12.000 llars tinguessin el llibret de la programació a casa. I ho hem aconseguit amb ‘La Gran Eskampada, que consisteix en què el públic col·labori a emportar-se llibrets per veïns, botigues”.

 

El Kursaal i el projecte d’eficiència energètica

Durant el 2022 i el 2023 el Kursaal va engegar diverses obres de millora a l’edifici en termes d’eficiència energètica, com ara la renovació del vestíbul o el canvi a led de tota la il·luminació del teatre, i en aquests moments ja se’n comencen a veure els resultats. 

Aquestes mesures, han fet que el primer semestre del 2024 s’hagi aconseguit una reducció important del consum elèctric, que ha baixat per sota del 190.000 Kws; una rebaixa progressiva si es té en compte que en el mateix període del 2023 se’n van consumir 204.791 Kw i en el del 2022 es va arribar al pic de 225.208 Kw.

A tot això, s’afegeix la instal·lació de 40 plaques fotovoltaiques a un dels terrats de l’edifici del Kursaal i que es van posar en funcionament l’1 de gener passat. Aquest fet ha comportat que en els sis primers mesos de l’any el Kursaal hagi generat un total de 23.867 Kws destinats a l’autoconsum del teatre i hagi adquirit de la xarxa elèctrica 165.410 Kws. Està previst que les plaques fotovoltaiques del Kursaal permetin una producció de 51.998,69 kW/any, que suposa un 13% d’estalvi respecte del consum d’anys anteriors, l’equivalent al consum de 13 llars estàndards en un any. Amb la instal·lació, a més, es preveu que es deixin d’emetre 17,2 tones de CO2 a l’ambient a l’any.
 

Canvi del sistema de refrigeració del Kursaal

En la línia de continuar amb les obres de millora i manteniment del Kursaal, durant aquest juliol, s’està duent a terme la substitució del sistema de refrigeració, que havia deixat de generar la potència necessària per refredar l’edifici, després de 17 anys en funcionament. La nova instal·lació estarà preparada per Festa Major, quan comenci la nova programació al Kursaal. Aquest sistema de refrigeració, més eficient energèticament i que permetrà reduir a l’hivern el consum de gas, també significarà una reducció del consum elèctric de l’edifici.

ALTRES NOTÍCIES
L’associació Cultural El Galliner de Manresa impulsa la sisena edició del Premi ‘El Galliner de textos teatrals’, inclosa dins del cartell de la 42a edició dels Premis Lacetània que convoca Òmnium Bages, amb la denominació de Premis Lacetània de les Arts i la Cultura. El Galliner premiarà una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament i oferirà com a premi la posada en escena/dramatització de l’obra, en una data que serà coordinada per l’Associació Cultural El Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics. El termini de [...]
Dins dels actes de l'Any Guimerà (commemoració dels 100 anys de la mort) un grup d'entitats del Bages està organitzant una exposició que es podrà visitar del 10 al 28 de setembre a l'Espai de la Plana d l'Om de Manresa. La mostra, que estarà comissariada per Ramon Fontdevila, recollirà material gràfic d'obres de teatre i altres materials del dramaturg, que s'han representat a Manresa i el Bages al llarg de la història com: Terra Baixa, La Filla del mar, Maria Rosa, Mar i cel, En pòlvora, La Festa del blat...  Des de l'organització es fa una crida a persones, entitats i ajuntaments... de la comarca del Bages [...]
Les inscripcions per al curs 2024/2025 de l’Aula d’Arts Escèniques del Kursaal ja estan obertes amb onze grups que iniciaran les classes a partir del 16 de setembre. Es tracta d’una oferta formativa municipal i de qualitat en el camp de les arts escèniques que permet a l’alumnat descobrir i aprofundir d’una manera lúdica en les tècniques teatrals en un entorn professional com és el teatre Kursaal. Les inscripcions es poden fer a través de la web del Kursaal a l’apartat de L’Aula (https://www.kursaal.cat/formacio/cursos).   Aquest curs, l’Aula de Teatreofereix diferents cursos adreçats als més [...]
VEURE ELS SEGÜENTS 6 ACTES D’UN TOTAL DE 207