Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ

LA RECUPERACIÓ DEL KURSAAL

DE 1995 A 2007.
UN SOMNI.
UNA REALITAT.

El teatre Kursaal, un edifici de 1927, va tornar a obrir les portes set anys després de tancar els seus primers 60 anys d’història. El 24 de desembre de 1995 l’associació cultural El Galliner va escollir aquest espai per presentar-se públicament a la ciutat de Manresa, fent una visita guiada especial: animada amb músics, ballarins, actors... per tots els racons del teatre.

L’acció pretenia posar en evidència l’estat de deixadesa en què es trobava l’equipament i constatar la pertinença d’un dels objectius fundacionals de l’associació: treballar per la recuperació del Kursaal com a equipament cultural i tornar-lo a posar en funcionament el 2007. Com? Aquell dia va començar el somni, un repte pel qual van apostar gairebé 800 persones que ja des d’aquell dia es van sumar a la causa comprant per 2.000 pessetes una entrada per a la inauguració del Kursaal. A partir de llavors, es van organitzar múltiples accions de mobilització ciutadana (els debats ‘Kursa al 2006’ al 1997, la jornada ‘Kursaal, ser o no ser’ el 1999, i en el mateix any la ‘Marató del Kursaal’, en què el pati del vell teatre va acollir durant dotze hores més de 40 espectacles i durant la qual es van recollir mes de 10.000 signatures a favor de la recuperació del teatre, entre elles de diferents personalitats del món de l’espectacle català. Un altre objectiu de l’associació va ser el de demostrar la necessitat d’un teatre com el Kursaal, i ho va fer amb escreix incrementant el públic de teatre Conservatori, que llavors acollia la programació teatral de la ciutat.

AIXÍ ES VA ANAR TEIXINT EL PROCÉS, EL GALLINER BUSCAVA LA PARTICIPACIÓ DE TOTS ELS SECTORS: PÚBLIC, ACTORS, PROGRAMADORS, ENTITATS... I FINS A ACONSEGUIR LA COMPLICITAT DE TOT EL SECTOR POLÍTIC, QUE EN LES ELECCIONS DE 1999, SENSE DUBTAR-HO, ES VA FER SEVA LA REIVINDICACIÓ DEL KURSAAL.

I encara que amb uns mesos de retard, el treball d’El Galliner va convertir la utopia iniciada el 1995 en una realitat. L’estrena del nou teatre rehabilitat es va fer el 20 de febrer de 2007, la vigília de la festa que commemora el Miracle de la Llum a Manresa. Casualitat? Destí? El 23 de febrer de 2007, el primer espectacle va pujar a l’escenari del Kursaal, ‘L’Inauguraal’, que van veure més de 4.000 persones en cinc representacions.

DE 2007 A 2017.
LA CONSOLIDACIÓ.

La reinauguració del teatre Kursaal de Manresa va iniciar una segona etapa en la vida d’aquest equipament, que ha permès consolidar una programació atractiva, de qualitat i diversa, gràcies a la versatilitat que ofereix el fet de disposar de dues sales, amb aforaments i formats ben diferents. A més a més, a les instal· lacions de Manresana d’Equipaments Escènics (l’empresa que gestiona els teatre Kursaal, el teatre Conservatori i l’Espai Plana de l’Om), hi ha nascut i crescut altres projectes culturals com l’associació de circ LaCrica, una de les primeres i més consolidades de tot Catalunya. Aquesta entitat ofereix cursos de circ a més d’un centenar d’alumnes a l’Espai Sant Domènec (primer pis del Conservatori) dins de l’Aula d’Arts Escèniques del Kursaal, que ofereix de teatre, teatre musical i monogràfis per a nens, joves i adults. Altres projectes destacats nascuts en el si del Kursaal són els projectes educatius Fem Dansa, Fem Òpera i Rexics que, juntament amb el projecte de L’Auditori Cantània, porten cada any al Kursaal més 8.000 persones.

EL KURSAAL TAMBÉ HA APOSTAT PER LES PRODUCCIONS D’ESPECTACLES PER A INFANTS.

Així, els germans Jan i Júlia, dos personatges creats pel servei educatiu, ja han protagonitzat ‘El meu primer Nadal al Kursaal’, ‘La llegenda de Sant Jordi’, i dues coproduccions fruit de l’aliança amb l’escola d’anglès Kids&Us que ja han anat de gira per Catalunya i per més d’una desena de ciutats de l’estat espanyol: ‘Jan & Julia: welcome nanny’ i Jan & Julia: let’s go camping’.

Un total de 82.194 espectadors, amb 141 espectacles i 198 funcions, i un 77,6% d’ocupació són algunes xifres que donen compte de la vitalitat d’aquest teatre, segons dades de l’any 2016. Unes dades que han seguit una tendència al creixement des de la seva reinauguració la qual cosa situa el teatre Kursaal de Manresa com un pol de referència en la difusió de les arts escèniques d’àmbit nacional.