El teatre Kursaal de Manresa tancarà el primer semestre del 2023 amb 59.655 espectadors, una xifra rècord que supera de més de 2.000 persones els 57.518 que es van assolir el 2019, la més alta fins llavors. La pandèmia, doncs, ha quedat definitivament enrere al Kursaal, tal com demostren aquestes xifres d’assistència, així com la recuperació de tota la programació –amb 83 espectacles i 130 funcions- i de la normalitat a tots els projectes del Servei Educatiu.
En aquest mateix període de l’any 2022 cal tenir en compte que l’ús de la mascareta va ser obligatori fins el 19 d’abril. Es van assolir els 43.793 espectadors, 77 espectacles i 106 funcions.
Aquestes dades s’han presentat aquest matí a la roda de premsa de valoració del primer semestre de la programació, amb la presència d’Anna Crespo, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa; Joan Morros, coordinador d’El Galliner, i Jordi Basomba, gerent del teatre Kursaal. Per la seva banda, Anna Crespo -que dissabte deixarà el càrrec- ha valorat molt positivament les dades de públic com de cicles, i ha constatat que “aquell moviment que va quedar estroncat per la pandèmia ara ja torna a estar enfilat”.
Dades generals. Espectadors – funcions – ocupació
Durant el primer semestre del 2023, dins de la programació estable de la qual es fa càrrec l’Associació Cultural El Galliner, s’han programat un total de 83 espectacles, 130 funcions, i una ocupació del 80,5%. El retorn dels grans musicals, en aquest cas, ‘La Jaula de las locas’ –amb 6 funcions pràcticament totes les entrades exhaurides, juntament amb les ganes de deixar enrere la pandèmia expliquen aquests resultats excepcionals de públic i ocupació. Jordi Basomba, gerent del Kursaal, ha explicat que “com ja hem dit altres vegades, més que les xifres, el més important és la tendència de recuperació. Realment la Covid va afectar en el seu moment, però estructuralment no ha quedat. Ara ja tornem a estar preparats per programar molts espectacles i grans musicals”.
Si en el mateix període del 2022 pràcticament el 90% dels espectacles s’havien programat a la sala gran del Kursaal, un espai que en temps de pandèmia ha donat més sensació de seguretat, aquest 2023 els espectacles s’han repartit més entre les 4 sales que gestiona Manresana d’Equipaments Escènics. Com és habitual, el teatre i la música són els gèneres que han portat el gruix del públic de la programació; amb 102 del total de les 130 funcions del primer semestre. El teatre musical, amb ‘La Jaula de las locas’ (6 funcions) i ‘El Petit Príncep’ (4 funcions)ha tornat a irrompre amb força aquesta temporada, per primer cop després de la pandèmia.
Pel que fa a espectacles amb entrades exhaurides, han estat un total de 25. I cal remarcar que són de diversos gèneres i programats en qualsevol dels 4 espais de programació. De fet, s’han exhaurit entrades d’obres del Toc de Teatre com ‘La trena’ o ‘El pare’, de monologuistes com en Peyu o la Paz Padilla, o dels 2 grans musicals ‘La jaula de las locas’ i ‘El Petit Príncep’, tot a la sala gran. Però també dels concerts d’Ara Malikian, en Triquell, Simfonova, Banda de la UMBages. Del Conservatori, l’espectacle de Judit Martín o el concert per a públic familiar ’El lleó vergonyós’.
Abonaments i Carnet Galliner
Aquest primer semestre de programació s’ha arribat a la xifra de 10.000 carnets Galliner. Això vol dir que al llarg dels 26 anys i mig de l’Associació Cultural El Galliner hi ha 10.000 persones que en algun moment o altre s’han fet algun dels abonaments de la temporada, i per això han rebut el Carnet Galliner. L’històric Toc de Teatre -un èxit pioner en un teatre públic- va arribar aquest semestre a 510; una xifra que es complementa amb el Toc Obert, un abonament de 5 espectacles que ofereix espectacles de diversos gèneres des del 2018, i que aquest semestre ha arribat a 279. Joan Morros, coordinador d’El Galliner, explica que el fet de tenir el Carnet Galliner “que és unipersonal, ens permet afinar sobre les persones diferents que venen al teatre, ja que quan parlem d’espectadors no comptem persones individuals”.
El Servei Educatiu del Kursaal
Pel que fa al Servei Educatiu i a l’Aula d’Arts Escèniques, a quest curs s’ha desenvolupat amb total normalitat i sense cap de les mesures que el curs passat encara cuejaven de la pandèmia. El Servei Educatiu del Kursaal va poder tornar a oferir tots els projectes (ReXics, CantaXics a les Escoles, Cantània, Fem Òpera i Fem Dansa), amb una participació més alta, tant de centres i alumnat, com dels públic que va assistir a la posada en escena dels projectes al Kursaal.
La Plana de l’Om, un espai que continua amb molta activitat
L’espai de la Plana de l’Om ja estava consolidat com a pol d’activitat cultural, social al servei d’entitats i institucions, la pandèmia va accentuar encara més aquesta tendència i aquest 2023 ha continuat amb molta activitat. Tenint en compte les característiques de l’espai, és la ubicació que moltes entitats manresanes fan servir per organitzar els seus actes públics. Aquest primer semestre hi han passat 9.168 persones.
Aquest dissabte, a la venda les entrades de la programació de tardor 2023
A partir de les 10 del matí d’aquest proper dissabte, 17 de juny, es podran comprar per internet i a taquilles els Abonament de Teatre i Òpera de la propera tardor. I a partir de les 11h, també de la resta de la programació de la temporada, que inclou una seixantena d’espectacles. Abans però, aquest dijous dia 15 de juny a les 19h la sala gran acollirà la tradicional Gala de Presentació de la temporada, amb actuacions en directes i entrevistes, presentada per Cristina Gonzàlez i Jordi Gener.
De la propera programació en destaquen dos grans musicals: ‘Grease’, que arribarà en 7 funcions, que torna 10 anys després al Kursaal; i ‘L’alegria que passa’ de Dagoll Dagom, una companyia que s’acomiada ara dels escenaris i que a Manresa ha actuat a diversos teatres de la ciutat, des de la sala Loiola al Kursaal. Joan Morros, coordinador d’El Galliner, ha destacat la complicitat d’altres entitats que intervenen en la programació, com Imagina’t -que s’encarrega de la programació per a públic familiar des del fa 45 anys-, també els cicle d’Arrel o el Club de la Cançó, o col·laboracions com la que s’estableix amb la Fira Mediterrània, Festivalet de Circ o el Clam, que enguany ha programat un concert de Carles Cases al Kursaal. Hi haurà òpera, circ, dansa i també els cicles que segmenten per edats: Imagina’t, Platea Jove, RBLS i Gent gran.
Tant Joan Morros com Jordi Basomba han volgut fer un agraïment a Anna Crespo, que finalitza dissabte amb el canvi de legislatura la seva tasca com a regidora de Cultura després de 7 anys en el càrrec. Morros ha afirmat “que ens hem sentit molt còmodes tot aquest temps”, i Jordi Basomba, també ha dit “que ha estat un plaer” treballar amb l’Anna Crespo. També ha destacat “la independència que tenim respecte dels interessos polítics, cosa que no passa a tots els teatres públics de Catalunya”.
Projectes d’accessibilitat, eficiència i posada al dia de l’edifici del Kursaal
Durant aquest primer tram del 2023 han estat diverses les millores que s’han portat a terme a l’edifici, que aquest febrer va celebrar 16 anys de la seva reinauguració. L’estiu passat ja es va portar a terme el primer dels projectes: millorar el vestíbul del teatre en termes d’eficiència energètica. En aquest sentit, també s’ha canviat a led tota la il·luminació de la sala gran del Kursaal i la resta de l’edifici. En les properes setmanes es portarà a terme la instal·lació de 40 plaques fotovoltaiques a un dels terrats de l’edifici destinades a l’autoconsum.
Pel que fa a accessibilitat, la setmana passada van quedar instal·lades baranes de ferro a cada fila de l’amfiteatre, una millora substancial per al públic pel que fa a seguretat. I avui s’han posat al vestíbul línies d’encaminament per a facilitar l’accés al teatre de les persones amb discapacitat visual. En aquest sentit, per a les persones amb pèrdua auditiva, el Kursaal disposa d’emissors que amplifiquen el so connectats dels micros de l’escenari.