Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ

NOTÍCIES

25/01/23
NEIX A MANRESA EL CICLE RBLS (REBELS) AMB ESPECTACLES ADREÇATS A JOVES A PARTIR DE 16 ANYS

Acostar el teatre als joves continua essent un dels grans objectius d’El Galliner, entitat responsable de la programació a Manresa des del 1996. Per això aquest any 2023 s’ha fet un pas més en aquesta direcció: la creació del cicle RBLS (Rebels) adreçat especialment a joves a partir dels 16 anys. I s’ha muntat una campanya per comunicar aquest nou cicle a nois i noies de batxillerat, cicles formatius i estudis universitaris de diversos centres de Manresa i comarca.

Aquest cicle s’ha creat seguint l’estela del Festival RBLS, nascut a Barcelona l'any 2017 impulsat per la periodista i emprenedora cultural Carme Tierz i que té per objectiu acostar el teatre als/les joves a partir dels 15 anys. Encomanar-los la passió i l’amor per aquest art, descobrir-los muntatges arriscats, engrescadors, que connectin amb els seus interessos i inquietuds. Fer-los protagonistes d’un esdeveniment fet a la seva mida. Aquest Festival en les 2 darreres edicions, RBLS s'ha ampliat a ciutats com Santa Coloma, Sant Just Desvern i Granollers; I ara ho farà també a Manresa.

La primera de les representacions de RBLS a Manresa es farà el proper dimarts dia 31 de gener a les 8 del vespre a la sala petita del Kursaal amb el muntatge ‘NUA, radiografia d’un trastorn’ que tracta dels trastorns alimentaris. Aquesta obra la podran veure també els matins dels dies 30 i 31 alguns alumnes de batxillerat de Manresa (2) en unes sessions organitzades per l'Ajuntament dins del programa EMMIRALLA'T.

Els altres dos muntatges del cicle RBLS es faran el dia 17 de febrer amb l’obra ‘GIRLS LIKE THAT’ (‘Noies d’aquestes’) que tracta sobre el bullying i ‘LAZARO’ una versió d'El lazarillo de Tormes a ritme de rap.

Les entrades per a tots tres espectacles es poden comprar a les taquilles del Kursaal o per internet a www.kuraal.cat.

 l cicle RBLS que avui presentem portarà obres de teatre amb un contingut de temes que s’ha valorat que puguin interessar als joves. Per aquesta primera temporada les representacions 2 es faran a la sala petita del Kursaal i 1 a l'escenari del teatre Conservatori i les entrades costaran 6€.

 

RBLS, una mesura més per acostar el teatre als joves

Aquest cicle s’afegeix a les mesures que des del Galliner ja estan adreçades a acostar el teatre als joves. De fet, ena de les primeres mesures adoptades l'any 2000 per aconseguit-ho va ser fixar el preu de les entrades de les obres del Toc de Teatre per a menors de 25 anys a 6 €, cosa que es manté actualment. Des de fa dos anys s'ha allargat l'edat "jove" fins als 30 anys.

Una altra iniciativa amb el mateix objectiu va ser crear l'any 2002 el cicle PLATEA JOVE, que consisteix en portar cada any, 5 o 6 espectacles de teatre, música o dansa al Teatre Conservatori amb un preu de 5 €. Aquesta programació, adreçada especialment a nois i noies de l'ESO es manté actualment i compta amb la col·laboració en la difusió de joves d'alguns instituts.

També des de la inauguració del teatre Kursaal, l'any 2007, pràcticament tots els espectacles de la programació tenen una tarifa especial adreçada als joves i uns quants a 6 €. Aquesta temporada són: ‘Nit de reis’, ‘Arrels’, ‘The mountain’, ‘Jaleiu’, ‘Harakiri’, ‘Yerma’, ‘Nuye’, ‘Hamlet 0.1’, ‘La pell fina’, ‘Rèquiem nocturn’...

  

NUA, radiografia d’un trastorn - D’Ann Perelló i Andrea Ros

Dimarts, 31 de gener – 20h

Tornar a casa després d’anys de viure fora i trobar-te amb els fantasmes dels quals vas fugir. O podríem dir monstre, quan es tracta d’un trastorn d’alimentació. D’això parlarem a NUA (Radiografia d’un trastorn). En primera persona i sense filtres. Cru. De com aquest trastorn va impregnant cada cèl·lula del teu cos i es converteix en una veu que et posseeix. De com la societat ens imposa uns cossos i uns judicis que fan que visquem en un constant restricció/ abús.

Fins i tot quan parla de la “bellesa real”. De com a totes ens afecta. De com la suma de vivències ens va estrenyent més i més la cotilla fins a ofegar- nos. I de com d’això també se’n surt.

 

NUA, radiografia d’un trastorn - D’Ann Perelló i Andrea Ros

Dimarts, 31 de gener – 20h

Tornar a casa després d’anys de viure fora i trobar-te amb els fantasmes dels quals vas fugir. O podríem dir monstre, quan es tracta d’un trastorn d’alimentació. D’això parlarem a NUA (Radiografia d’un trastorn). En primera persona i sense filtres. Cru. De com aquest trastorn va impregnant cada cèl·lula del teu cos i es converteix en una veu que et posseeix. De com la societat ens imposa uns cossos i uns judicis que fan que visquem en un constant restricció/ abús.

Fins i tot quan parla de la “bellesa real”. De com a totes ens afecta. De com la suma de vivències ens va estrenyent més i més la cotilla fins a ofegar- nos. I de com d’això també se’n surt.

  

GIRLS LIKE THAT (‘Noies d’aquestes) – d’Eva Placey

Divendres, 17 de gener – 20h

Un muntatge que aborda el tema de la discriminació de gènere i el bullying des d’una perspectiva d’empoderament de la víctima, així com l’impacte del món digital en la manera com els joves es relacionen i configuren les seves identitats.

A ‘Girls like that’, un grup de noies fan bullying a una de les seves amigues estigmatitzant-la per la seva conducta sexual. L’autor del muntatge, el canadenc Evan Placey, vol mirar d’entendre quins factors contribueixen a perpetuar aquestes conductes discriminatòries. 

El segon muntatge de la temporada del nou Cicle RBLS, que trenca tabús sobre els estereotips de gènere i reflexiona sobre el “slut shaming” (estigmatització sexual).

GIRLS LIKE THAT va ser un encàrrec del National Youth Theatre of Great Britain, on va ser estrenada el 2015. Amb el suport de la Nau Ivanow, el teatre Tantarantana i la Sala Versus Glòries. Amb el suport de l'OSIC, Generalitat de Catalunya.

 

 LÁZARO – de Roberto Hoyo

Dimarts, 31 de gener – 20h

‘Dejé de tener amo para ser el puto amo’. Com el famós Lazarillo de Tormes, aquest Lázaro és un tio llest que es busca la vida com pot. Trafica, roba i enganya. (Mal)viu al marge de la llei, però és impossible no estimar-lo. Perquè també és simpàtic, despert, expansiu… és el puto amo!

Lázaro -interpretat pel valencià Roberto Hoyo- comparteix amb nosaltres la seva història i la seva litrona a ritme de rap. Al costat del seu col·lega Marco, que hi posa la música, recorda les seves penes amb una mica de flow.

Lázaro és un espectacle que parla honestament i sense embuts de violència, de drogues, d’emocions, de desigualtat i injustícies.

ALTRES NOTÍCIES
Com a novetat d’aquest curs 2023-24, l’Aula d’Arts escèniques del Teatre Kursaal de Manresa oferirà ‘Teatre i diversitat’, classes extraescolars de teatre adreçades a persones amb diversitat intel·lectual. El curs el conduirà Teti Canal, coordinadora de l’Aula i amb una dilatada experiència en l’ensenyament del teatre a persones amb necessitats educatives especials. Es tracta d’un espai on fer teatre sigui motivador i aporti sociabilitat a les persones en un entorn respectuós i que ajudi a l’enfortiment individual dins de la interacció col·lectiva. En aquest curs -per a persones [...]
Serà la cloenda del Campionat Espanyol de Màgia que se celebrarà a Manresa entre el 8 i el 10 de setembre Les entrades per la Gala ja són a la venda a taquilles i per internet a www.kursaal.catEl teatre Conservatori de Manresa acollirà el diumenge 10 de setembre (20h) una Gala Internacional de Màgia dins del Campionat Espanyol de Màgia que se celebrarà a la ciutat entre els dies 8 i 10 de setembre, organitzat per l’associació Geni (Grup d’Estudi i Nou Il·lusionisme’ que impulsa des de fa més de 10 anys l’espectacle ‘La nit dels genis’) i al qual es preveu la participació d’uns [...]
L’associació Cultural El Galliner de Manresa impulsa la cinquena edició del Premi ‘El Galliner de textos teatrals’, inclosa dins del cartell de la 41a edició dels Premis Lacetània que convoca Òmnium Bages, amb la denominació de Premis Lacetània de les Arts i la Cultura. El Galliner premiarà una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament i oferirà com a premi la posada en escena/dramatització de l’obra, en una data que serà coordinada per l’Associació Cultural El Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics. El termini [...]
VEURE ELS SEGÜENTS 6 ACTES D’UN TOTAL DE 184