L’anàlisi de les dades d’assistència als espectacles de la programació estable de l’any 2022 a Manresa demostra que es deixen enrere les xifres dels darrers 2 anys, marcades per la pandèmia. Malgrat que hi va haver una restricció del 70% de l’aforament fins el 27 de gener i obligatorietat de la mascareta fins el 20 d’abril, durant el 2022, la programació del Kursaal, Conservatori i Plana de l’Om va aconseguir un total de 76.957 espectadors, 142 espectacles, 201 funcions i una ocupació mitjana del 70%. Queden superats amb escreix els 35.533 espectadors del 2020 (81 espectacles i 114 funcions), l’any del tancament dels espais culturals, restriccions d’aforaments i d’horaris i els 45.614 de l’any 2021, amb121 espectacles, 149 funcions.
Tot i que queden lluny les xifres rècord del 2019 en què es va sobrepassar per primer cop els 90.000 espectadors anuals, es fa palès que la tendència de l’any 2022 és la d’una clara recuperació d’espectadors i d’espectacles. Una recuperació que continua aquest 2023, tenint en compte que a dia d’avui ja s’han exhaurit més d’una vintena de funcions de la programació fins al juny.
Aquestes dades s’han explicat avui en roda de premsa, amb la participació de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, el gerent del teatre Kursaal, Jordi Basomba, i el coordinador d’El Galliner, Joan Morros. Anna Crespo ha valorat molt positivament les dades i el fet “de poder anar tornant a aquell Kursaal òptim”. Per la seva part, Jordi Basomba ha comentat que “les xifres no són tant importants com la tendència, que és clarament a la recuperació. Nosaltres vam fer una programació i el públic va respondre”. Ha volgut deixar clar que tant a la vista de les dades del 2022 com les de l’arrencada del 2023 “la Covid no ha deixat seqüeles cròniques; es a dir, la gent no ha deixat de venir i podem dir que som allà on érem abans de la pandèmia”.
En aquest sentit, el 2022 es va arribar a les 201 funcions i un total de 142 espectacles, les més altes després de l’any 2019, que va ser un any de rècords. Quant a l’ocupació mitjana dels espectacles de la programació va ser del 70%, un percentatge destacable encara que una mica per sota del percentatge de diversos anys, que oscil·lava entre el 75% i el 80%. El gènere del teatre, la dansa i els musicals sí que han superat el 70% d’ocupació amb un 72,9%, 74,7 i 77,3%, respectivament. En dansa, es van fer 2 funcions de la companyia israeliana Mayumana o el Trencanous amb el Ballet Nacional Rus. En teatre musical va acollir 24 funcions, com ara ‘Arrelats a Puig-Reig’, Bruna, el Musical’, ‘Històries de l’Avi Josep’, ‘Elles’, ‘Bye, Bye monstre’, ‘La filla del mar’, entre d’altres... En teatre, 3 funcions de ‘Les irresponsables’ de la Perla29, o 2 d’’Una noche sin luna’ amb Juan Diego Botto. Pel que fa als espectacles que van fer el ple, el 2022 van ser un total de 18, 11 dels quals a la sala gran del Kursaal.
Servei Educatiu i Aula d’Arts Escèniques
Pel que fa al Servei Educatiu i a l’Aula d’Arts Escèniques, el 2022 va ser l’any del retorn després de 2 cursos d’aturada a causa de la pandèmia. El Servei Educatiu del Kursaal va poder tornar a oferir tots els projectes (ReXics, CantaXics a les Escoles, Cantània, Fem Òpera i Fem Dansa), amb la participació de 3.854 alumnes de 108 centres educatius de la Catalunya central.
Quant a l’Aula d’Arts Escèniques, els 221 alumnes matriculats el curs 2021-2022 van poder fer els cursos amb normalitat, tot i que fins l’abril seguint les mesures vigents de l’ús de mascareta. Al juliol també es van poder portar a terme 3 setmanes de tallers d’estiu i aquest curs 2022-23 s’ha incrementat el nombre de matrícules fins a 280 alumnes, així com l’oferta formativa, amb un nou curs de teatre per adults a partir de 55 anys.
Més 110.000 persones als espais gestionats per MEES
Així com la programació als espais que gestiona el Kursaal va suposar un increment notable durant el 2022, també ho va fer el volum de lloguers d’espais. Més de 35.000 persones van passar pels espais de MEES en activitats externes a la programació. La xifra encara és lluny dels 48.000 que hi van passar el 2019 perquè encara hi va haver actes recurrents any rere any que no es van recuperar, especialment durant el primer trimestre de l’any.
La Plana de l’Om, un espai amb molta activitat: 21.972 espectadors
Si l’espai de la Plana de l’Om ja estava consolidat com a pol d’activitat cultural, social al servei d’entitats i institucions, la pandèmia va accentuar encara més aquesta tendència. Tenint en compte les característiques de l’espai, ha estat la ubicació que moltes entitats manresanes han fet servir per reprendre la seva activitat.
La programació de gener-juny de 2023 ha arrencat amb força
La venda de la nova programació hivern-primavera al Kursaal va començar el mes de desembre passat a molt bon ritme, tenint en compte que al cap de pocs dies ja hi havia diverses funcions exhaurides i es van programar noves funcions d’espectacles com ‘El Petit Príncep’, ‘La trena’, l’Il·lusionista’ d’En Peyu o ‘El lleó vergonyós’ d’El Pot Petit. I la setmana passada, també ‘Delit d’estels’, un espectacle d’homenatge a Lluís Calderer.
A més, fins avui, dels espectacles fets des de l’1 de gener hi ha hagut 9 funcions del total de 15 que han tingut les entrades exhaurides. És el cas del musical ‘La jaula de las locas’ (6 funcions), ‘El humor de mi vida’ de Paz Padilla, ‘La Nit dels Genis’ o el Concert de Cap d’Any de la UMB.
Però també hi ha exhaurits més de mitja dotzena d’espectacles fins el mes de juny, com les 5 funcions d’El Petit Princep’, 4 de ‘La Trena’ que arribarà aquest proper cap de setmana a la sala gran del Kursaal, 2 funcions de l’Il·lusionista d’En Peyu, el monòleg de Judit Martín, el concert de Nena Daconte, 2 funcions del Mag Lari i el concert del violinista Ara Malikian. De fet, en aquests moments ja hi ha venudes més del 55% del total de les entrades disponibles fins al juny.
En aquesta temporada de programació que inclou 77 espectacles: 31 de música, 30 de teatre i les 16 restants de dansa, circ, òpera, públic familiar. Joan Morros, coordinador del Galliner destaca que aquesta temporada hi ha moltes propostes relacionades amb el cant coral, apunta que ‘segurament perquè ara passa per un bon moment, després de les dificultats que va patir durant la pandèmia aquest sector’.
Aquest semestre s’estrenarà el cicle RBLS de Teatre per a Joves, amb 3 propostes de teatre que s’adrecen a joves a partir de 16 anys que tracten temes d’interès i que se suma al cicle existent de Platea Jove, encara que RBLS està pensat per a joves més grans dels que assisteixen a Platea Jove. El cicle s’estrenarà la setmana vinent, el 31 de gener amb la representació de ‘Nua, radiografia d’un trastorn’ i inclourà també ‘Girls like that’ (‘Noies d’aquestes’)i ‘Lázaro’.
Pel que fa a la programació, aquest semestre continuen els cicles d’Imagina´t, d’Arrel, El Club de la Cançó, Platea Jove, Gent Gran, ¾ de Música.